FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Távközlési és informatikai szolgáltatások változó adózási szabályai

2014. november 26. —  Dr. Béres-Deák Attila

Mint minden év első napja, a következő évi is számos adó változásokkal jár. Az európai uniós szolgáltatók magánszemélyek számára nyújtott távközlési és műsorszórási szolgáltatásai, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásai az igénybevevő (vásárló) tagállamában lesznek adókötelesek.

Az igénybevevő tagállamának meghatározása a legfontosabb az adózás, adóztatás vonatkozásában. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik tagállam ÁFA-kulcsával számol a szolgáltató, és milyen ÁFA-kulcs szerint fizet a szolgáltatást igénybevevő magánszemély.

Kis kitekintés az egyes tagállamok által alkalmazott ÁFA-kulcsok terén. Málta, Ciprus 5%, Svédország, Dánia 25%, Szlovákia 20%, Románia 24%, Horvátorzság 22%, Szlovénia, Ausztria 20%. Magyarországon 27%.

Az új szabályozás különbözö vélelmeket állít fel az igénybevétel helyének meghatározására. Ilyen vélelem például:

  • Az igénybevevő fizikai jelenléte, amennyiben megállapítható (wifi hotspot, internet kávézó, étterem, szálloda esetén)
  • A közösségen belül bejegyzett személyszállítást végző hajó, repülőgép, vonat vagy autóbusz esetén az indulási ország
  • Vezetékes hálózat esetén a hálózat telepítési helye
  • Mobil hálózatok esetén a SIM kártyát kibocsátó ország

Ha ezek a vélelmek sem segítenek, akkor az igénybevevő számlázási címe, eszközének IP címe. Dekóder vagy kódkártya használata esetén az a hely, ahol ezek találhatók fizikai valóságukban.

Online piacterek esetén, ahol a szolgáltató sem határozható meg egyértelműen, a piacteret üzemeltetőt kell a szolgáltatás nyújtójának tekinteni, kivéve ha szerződéssel igazolni tudja a konkrét szolgáltatás nyújtójának személyét.

Hogyan érinti ez a változás a kereskedőket?

Bevezetésre kerül az úgynevezett egyablakos rendszer (MOSS - mini-one-stop-shop). Ennek lényege, hogy az értékesítő a saját államában vallja be és fizeti meg az ÁFÁ-t. A tagállamok ezt a megfizetett adót osztják el egymás között. Az ÁFA-kulcs viszont az vásárló tagállama szerinti adó kulcs lesz.

Hogyan érinti ez a vásárlókat?

Tekintettel arra, hogy Magyarországon van a legmagasabb adókulcs (27%), a magyar fogyasztók számára nem változik semmi az új szabályozás bevezetésével, amennyiben magyar honosságú szolgáltatótól vásárolnak.

A mostaninál viszont előnytelenebb helyzetbe kerülnek a magyar fogyasztók, amennyiben külföldi szolgáltatót vesznek igénybe. Míg például korábban egy máltai webshopból vásárolva csak 5%-os ÁFÁ-t kellett megfizetnünk, addig ez január elsejétől 27%-ra ugrik, mintha csak itthon vásárolnánk.

adó, változás, internet, áfa

Vissza a blogbejegyzésekhez