FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Parkolási perek más nézőpontból

2013. május 3. —  Dr. Béres-Deák Attila

Nem régen megjelent az alábbi parkolási perekkel kapcsolatos hír a világhálón: http://m.hir24.hu/hirek/belfold/Igy-uszhato-meg-a-parkolasi-birsag. Érdekes, és a hiradás szerint sikeres jogi megközelítés. Az eddigi parkolási perekben, mi jogi képviselők az önkormányzatok helyi parkolási rendeleteire, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vonatkozó rendelkezésére, a Polgári Perrendtartásra koncentráltunk.

Az írás tanúsága szerint érdemes hivatkozni a helyi parkolási rendelet jogalkotási törvényben meghatározott un. közjogi érvényességére is. Valóban, a helyi önkormányzat nem jelölheti ki önkényesen a parkolási zónát. Ott és akkor szedhet parkolási díjat, ahol azt a forgalmi leterheltség szükségessé teszi. A napi életben az tapasztalható, hogy az önkormányzatok önkényesen kiterjesztik a parkolási övezeteket, akár a kertvárosokra is. Megfigyelhető, hogy az élelmes autósok után mennek. Ahol az autósok felfedeznek egy még nem fizetős zónát és ott parkolnak a gépjárművekkel, ott hamarosan pénzbe kerül a várakozás. Ideje lenne elgondolkozni a helyi önkormányzati jogalkotóknak azon, hogy sok esetben le kellene mondani a parkolási díj bevételről, hogy esetleg a kiskereskedelmi boltok árbevételének növekedéséből reméljenek hasznot. Példa rá Budapest III. kerülete. Nincs parkolási díj. A környező településekről bejárók ott helyezik el reggel a gépkocsijukat, majd mennek tovább tömegközlekedési eszközzel. Nyilván a munka végeztével ott is vásárolnak be. Az ottani boltok forgalmát növelik.

Megszívlelendő lenne ez Gyöngyös Város Önkormányzatának is. A Piac és környéke minden négyzetmétere parkolási övezet. Az egekbe szökött parkolási díjak miatt már egyre kevesebb a parkoló autó. Távol a piactól állnak meg. Minél távolabb áll meg valaki, annál kevesebb árut vásárol, még akkor is, ha többet venne, mert a hosszú távra történő cipekedés megterhelő.

A "multik" parkolói viszont ingyenesek.

És ne feledkezzünk el a fentebb hivatkozott 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről alábbi rendelkezéséről:

Tv. 15/E. § (1)

(2) A várakozási díjakból és pótdíjakból eredő bevételeket és azok felhasználását a helyi önkormányzatnak nyilván kell tartania. A nyilvántartást az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. Az adatok közzétételéért, folyamatos hozzáférhetőségéért és hitelességéért az önkormányzat polgármestere felel. A közzététel elmulasztása esetén, továbbá ha a közzététel nem teljes vagy nem időszerű, külön jogszabály szerint a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

Én bizony lakóhelyemen Gyöngyösön az Önkormányzat honlapján ezt nem találom.

parkolás, bírság, per, önkormányzat

Vissza a blogbejegyzésekhez