FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Mit keres a Nemzeti adó- és Vámhivatal az autójavító műhelyekben, autószervizekben?

2013. február 26. —  Dr. Béres-Deák Attila

Nem gépkocsit javítatni mennek a NAV ellenőrei mostanában a gépkocsik javítással foglalkozó vállalkozásokhoz. Szoftvereket keresnek. Mondhatnánk, hogy az autók javításához szerszámok kellenek elsődlegesen, de nem így van.

A mai modern autómárkák javításához elengedhetetlen az adott típushoz szükséges szoftver. Akár a márkaszerviz, akár a kis műhely, vagy új keletű szóhasználattal a “garázsműhely” sem nélkülözheti e számítástechnikai programok meglétét a viszonylag egyszerű javításokhoz sem. Viszont az eredeti (jogtiszta) programok csak nagyon borsos áron szerezhetők be.

Mit mond erre a kevésbé tehetős autószerelő? Irány a kínai import! Kínából már lehet elfogadható áron ilyen szoftvert beszerezni, de az olcsóságnak is ára van. Na, nem az „olcsó húsnak híg a leve” közmondás igazságára gondoltam, hanem a polgári jogi és büntetőjogi szankciókra. Valamiért feltételezik a NAV ellenőrei, hogy a Kínából bekerült szoftverek szerzői jogot sértenek. Ha így van, akkor a szoftver jogtulajdonosának polgári jogi igénye keletkezik a jogosulatlan felhasználóval szemben.

A polgári jogi részhez a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak nem sok köze van, viszont a büntetőjogi részhez igen. A Büntető Törvénykönyv (Btk.) 329/A.§ rendelkezése büntetni rendeli, ha valaki másnak a szerzői jogát megsérti haszonszerzés végett vagy vagyoni hátrányt okozva. Ennek a bűncselekménynek a nyomozását, így felderítését is a Büntetőeljárásról szóló törvény (Be.) a NAV hatáskörébe utalja. Ezért gyakori látogatói az adóhatóság ellenőrei az autószerelő mestereknek.

nav, szoftver, autó, szerviz, szerzői jog

Vissza a blogbejegyzésekhez