FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Követelés behajtás "magas fokon"

2013. március 28. —  Dr. Béres-Deák Attila

Egyik távközlési szolgáltatónk kilencezer valahányszáz forint követelést tart nyilván ügyfele vonatkozásában 2009. esztendő nyári esedékességgel. Nem követeli az adóstól, hanem ezt a követelést engedményezi egyik "vezető" követelés behajtó cég részére. Immáron az új jogosult fizetési meghagyás iránti kérelem kibocsátását kéri 2012. esztendőben. A kérelem "kibocsáttatik", adós által "ellent mondatik". Az ügy perré alakul. Az illetékes bíróság a kötelezettet a keresetlevél megküldésével tárgyalásra idézi. (Immáron az alperes ügyvédet hatalmaz meg a perbeli képviselettel.)

Ügyvéd elmegy az első tárgyalásra. Észrevételezi, hogy a felperes eddigi ügyvédi meghatalmazását visszavonatta megbízójától és immáron azt kéri, hogy a bíróság jogi előadói képviseleti jogosultságát vegye figyelembe az eddigi ügyvédként eljáró személy vonatkozásában. Alperesi ügyvéd azon indítványára, hogy a felperes terjesszen be szabályos meghatalmazást a felperes "lányos zavarában" - közben jogtanácsossá avanzsált jogi képviselőjének- még a jogtanácsosi igazolvány másolatát is becsatolja.

Ezek után a második tárgyalás megtartásának akadálya nincs. Azon a bíróság átadja alperes jogi képviselőjének felperes azon indítványát, melyben közli, hogy keresetétől eláll. Alperes ehhez nem járul hozzá és ítéletet kér. (Biztos ami biztos. A "res iudicata" az "res iudicata".) Bíróság meg is hozza ítéletét. Felperes keresetét elutasítja és kötelezi X ezer forint ügyvédi munkadíj megfizetésére. Alperes ügyvédje ezt követően felhívja telefonon megbízóját és közli a hírt, miszerint nincs tovább tartozás. (Ekkor március 21-ét írunk.)

Március 23-án szombati napon 11 óra 47 perckor alperest felhívja felperes meghatalmazottja, alkalmazottja, hogy "irgum-burgum" fizesse meg az immáron első fokon "nem létező" tartozást. Alperes közli, hogy kettő napja már ez a tartozás bíróság szerint sem létezik. A telefonálót ez nem érdekli. Lévén az alperes és jogi képviselője között több évtizedes ismeretség, hát szombat délután tájékoztatást ad alperes ezen telefonos megbeszélésről. Alperesi jogi képviselő hétfőn (március 25-én) felhívja felperes jogtanácsosát, hogy közölje vele, hogy már ítéletileg kimondva sincs követelésük az ügyben és vezettesse ki a rendszerükből ügyfele telefonos zaklatását. Itt jön a meglepetés. Közli egy női hang, hogy nem kapcsolhatja a jogtanácsos urat telefonon. Kérdésre meg is indokolta, hogy miért. Ha a jogtanácsos úrnak minden telefont bekapcsolna, akkor nem tudna dolgozni a jogtanácsos úr.

Mindez még érthető is lenne, de nem olyan cég esetében, amelyik ügyfeleit a hét minden napján, szombaton és vasárnap, estétől reggelig telefonon hívogatja ügyintézés céljából.

Avagy a követelés behajtás kapcsán érvényes az alábbi ősi mondás?

"Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a hatökörnek."

követelés, behajtás, tartozás, res iudicata

Vissza a blogbejegyzésekhez