FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Katonák vagy nem katonák a pénzügyőrök?

2013. május 14. —  Dr. Béres-Deák Attila

Korábbi blogbejegyzésemben (2013. március 7. Pénzügyőrök júliustól a katonai büntetőeljárás hatálya alatt) írtam arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal hivatásos állományú tagjai az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével a katona fogalma alá kerülnek, így vonatkoznak rájuk a katonai bűncselekmények is. Meglepődve olvastam a Btk. új törvényt módosító javaslatában, hogy kikerülnek onnan. A módosító javaslat indoklásában nem találni ennek okát, így csak találgatni lehet.

Talán nem merte a törvényhozó kitenni a pénzügyőröket a katonai bűncselekmények "veszélyeinek"? Vagy mégsem elég "katonás" a tevékenységük?

Pedig a pénzügyőrök is viselnek rendfokozatot illetve fegyvert, előljáró-alárendelt viszonyban teljesítenek szolgálatot, őr- és ügyeleti szolgálatot is ellátnak, mint a rendőrök vagy a katonák. A pénzügyőr kommandósok tevékenységéről nem is beszélve.

Egy racionális magyarázat azért adódik, mégpedig esetleges szervezeti átalakítás.Nyáron Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz. Szerbia sem várat soká magára. Így a külső EU vámhatárunk már csak a szűk ukrán határszakaszra fog korlátozódni. Annak vámellenőrzését a rendőrség is el tudja látni pár vámszakilag képzett rendőrrel. A belterületi vámeljárások viszont nem igényelnek "fegyveres" szervet. Ezen feladatokat polgári adótisztviselők is el tudják látni.

Tekintettel az elektronikus vámeljárások elterjedésére (ügyfél elvétve találkozik személyesen a vámtisztviselővel) nem elképzelhetetlen a pénzügyőrség "polgáriasodása".

Informatika fejlődésével vajon az egyenruha is elenyészik?

pénzügyőr, katona, btk, nav

Vissza a blogbejegyzésekhez