FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

Kamionnal az Egyesült Királyságba

2014. február 5. —  Dr. Béres-Deák Attila

Sok magyar kamion vezető dolgozik külföldi munkáltatónál. Az ő felelősségük túlmutat az általános munkajogi felelősségen. Nem elég tisztában lenni a vám- és jövedéki szabályokkal, például azt is tudniuk kell, hogy az egyes uniós tagállamok milyen kötelezettséget rónak a kamion vezetőkre a “potyautasok” felderítése érdekében.

Egy konkrét eset kapcsán szembesültem vele, hogy az Egyesült Királyság határrendészeti törvénye értelmében a gépkocsi vezetőnek a határátlépés előtt különös gondossággal át kell vizsgálnia a tehergépkocsit, hogy nem vágták-e fel ponyvát, vagy nem juthattak-e más módon a raktérbe illegális bevándorlók. Amennyiben ezt az ellenőrzést nem végzi el, vagy azt nem dokumentálja az elvárt részletességgel, és illegális bevándorlót találknak a raktérben, akkor a hatóságok igen magas büntetést szabhatnak ki. Mind a fuvarozó cégre, mind a sörfőrre.

A sofőr által fizetendő bírság illegális bevándorlóként legalább 400 angol font, ha először esik meg ilyen, vagy afeletti, ha nem az első eset.

kamion, külföld, egyesült királyság, illegális bevándorló, határ

Vissza a blogbejegyzésekhez