FacebookTwitterE-mailarrow-left

Dr. Béres-Deák Ügyvédi Iroda

A termékbemutatón kötött adásvételi szerződéstől el lehet állni

2013. november 13. —  Dr. Béres-Deák Attila

Hetente több kilónyi áruházi prospektus - termék ajánló - kerül a postaládánkba. Nincs olyan termék, amit ne tudnánk megvenni ezen prospektusok kínálata alapján, vagy egyszerűen a szuper-, hipermarketekbe - régi kifejezéssel élve áruházakba - betérve. Az internetes “webáruházakról” nem is beszélve. Mégis léteznek olyan termékek, amelyeket úgy ajánlanak, hogy csak termékbemutatókon, csak akkor és csak a résztvevőknek lehet megvásárolniuk méghozzá kedvezményes áron. És ami a fontos, csak azonnali szerződés kötés útján.

Mik ezek a “csodatermékek”? Főzőedények, amik “maguktól főznek és még a belevalót is maguk teremtik elő”. Ágybetétek, melyek “azonnal megszüntetik a derék, hát és lábfájást”. Ágyak, melyek az éjszakai alvásunkat olyanná teszik, mint ahogy gyermek korunkban megtapasztaltuk. Vannak “orvosi műszerek”, amelyek egyszerre gyógyítják a rákot, a hasmenést, a kedélybetegséget, a náthát a szerelmi és szívfájdalmakat is.

Lássuk be ilyen csodaszerek nincsennek. Ezek a termékek legtöbbször silány minőségű, olcsó bóvlik. Mégis a termékbemutatókon évente milliárdos tételben kerülnek eladásra.

Hogyan adják el ezeket?

Termékbemutatót hirdetve odacsábítják a hiszékenyeket. Jó megjelenésű fiatalemberek, fiatalasszonyok ecsetelik a termékek “rendkívüliségét” és persze azt, hogy az eredeti ár töredékéért megvásárolhatóak, de csak most és azonnali szerződés kötés esetén. Pszichológiai nyomást gyakorolnak azzal, hogy az ajánlat csak rövid ideig érvényes és szinte belekényszerítik a "vásárlókat" a számukra rossz döntésbe. Előre elkészített szerződés - blanketta - várja az ügyfeleket. Sok esetben “kihelyezett” banki ügyintéző az azonnali kölcsön lehetőségét is felkínálja. Ilyenkor sok esetben előfordul, hogy az életét eddig mindenféle kölcsön igénybevétele nélkül leélt emberek hipp-hopp több százezer forintos tartozást vállalnak magukra. Majd másnap a csoda varázsából szabadulva döbbennek csak rá, hogy mit vállaltak és, hogy mennyire felesleges terméket vásároltak.

Legkirívóbb példa egy 50 négyzetméteres, ipari padlószőnyeges panel lakásban élő nyugdíjas házaspár, akik egy 600 ezer forintos “csodaporszívót” vásároltak.

A magyar polgári jog szerencsére az ilyen termékbemutatós átverések ellen védelmet nyújt. Nyolc napon belül mindenféle indoklás nélkül el lehet állni az ilyen adásvételi szerződésektől. Amikor a következő napon már kikerültünk a bemutató varázsából és szerződést kötöttünk valamilyen felesleges termék adásvételére, haladéktalanul fel kell keresni egy jogi szakembert, aki a hibát kijavítva és elhárítja a káros következményeket (több százezer, esetenként milliós fizetési kötelezettséget).

Ha ilyen helyzetbe kerülnének, vagy ismernek olyat, aki ilyen helyzetbe került, ne késlekedjenek, forduljanak azonnal ügyvédhez!

termékbemutató, adásvétel, szerződés, polgári jog

Vissza a blogbejegyzésekhez